Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Jakob Danneskjold-Samsøe foredrag om Europas udvikling

22
JAN

Dato Onsdag d. 22. januar 2020, Kl. 19:30 til kl. 21:30

Rejsen mod Europa

- ti ting der har skabt Europa

I en svimlende rejse gennem tid og sted, vil jeg indkredse ti ting, der har skabt det Europa, vi kender i dag. Det gælder klima og geografi, teknologi og ideer, krig, og ikke mindst kristendommen, som skaber den kultur og de institutioner, der fra middelalderen i stadigt højere grad former en egentlig europæisk civilisation.

 

Fra at ligge i udkanten af en civilisation centreret omkring Middelhavet ender Europa med at definere, hvad civilisation er for en stor del af menneskeheden. En rivende teknologisk udvikling fra renæssancen og frem gør med opdagelsesrejser og industrialisering Europa i stand til at udnytte og dominere afrikanere, indianere, asiater og andre folk og på godt og ondt påtvinge dem europæiske værdier.

 

Denne udvikling skabes ikke af europæernes samdrægtighed. Tværtimod bunder dynamikken i en ekstrem rivalisering mellem de europæiske stater. Begrebet Europa bliver affødt af fortvivlelse. Med Konstantinopels fald i 1453 og reformationen, giver det ikke længere mening at tale om ”kristenheden”, selv om kristendom på dette tidspunkt stort set er synonymt med Europa. Således bliver Europa betegnelsen for en civilisation med mange folk, som nok deler værdier og institutioner, men som bruger det meste af tiden på at slås. En familie – men en dysfunktionel familie. For langt de fleste europæere er fjendebillederne andre europæere.

 

Med de to verdenskrige og afviklingen af kolonierne, ender Europas dominans over verden. Rejsen slutter med at spørge, hvor Europa står i dag, hvorvidt begrebet Europa giver mening i en globaliseret verden, og hvad vi kan lære af 2000 års historie.

Ophavsret: